Jarek Memories

Temat: proszę o pomoc w analizie morfologii dziecka
proszę o pomoc w analizie morfologii dziecka
moja 3,5letnia córka od pół roku pokasłuje. Historia leczenia jest bardzo
podobna do wielu przypadków opisywanych na tym forum a efekty działania
pediatry zerowe. Próbuję pokierować procesem diagnozowania sama. Wynik wymazu
w kierunku chlamydia pneumoniae- ujemny. Badanie laryngologiczne- trzeci
migdał 2stopień. Morfologia -dla mnie zupełnie niezrozumiała- a chciałabym
pojąć zanim pójdę do lekarza:
Morfologia 5diff
WBC 9,92
NEUT 45% (50-70)
LYMPH 42%
MON 6%
EOS 3%
BASO 0,7%
LUC 4%
# NEUT 4,46
# LYMPH 4,11 (1,20-3,80)
# MON 0,64
# EOS 0,27
# BASO 0,07
# LUC 0,36 (0,00-0,30)
RBC 4,92
HGB 12,8
HCT 37%
MCV 76,1 (80,0-97,0)
MCH 26,0
MCHC 34,1
CHCM 35
RDW 14,3%
HDW 3,52 (2,20-3,20)
PLT 300
MPV 9,0
PCT 0,27%
PDW 42,7%
Mikrocytoza +
normy wpisałam tam, gdzie były odstępstwa
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu
ima mama ani
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,26475241,26475241,prosze_o_pomoc_w_analizie_morfologii_dziecka.html



Temat: morfologia krwii
morfologia krwii
czy moze mi ktoś wyjaśnić skróty, ktore znalazłem na wynikach morfologii
krwii?
WBC
RBC
HGB
HCT
MCV
MCH
MCHC
CHCM
RDW
HDW
PLT

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,7436859,7436859,morfologia_krwii.html


Temat: DZIWNA CHOROBA-
DZIWNA CHOROBA-
ja wlasciewie nie wiem co mam bo objawy mam jak przy niedoczynnosci: niemoge
schudnac mimo niskokalorycztej bogatobialkowej diety ok 1500 kcal dziennie i
do tego 3 godziny dzienni eaerobik i 3 razy w tygodniu silownia, mam celuliti
sn atylku, jestem spuchniety woda, mam sucha luszcaca sie skore zatkane pory
al eteraz objawy nadczynnosci:od 5 lat stan podgoraczkowy ok 37,5 ,
pobudzenie nerwowosc, pocenie sie , ciepla skora, niepokoj, klopoty ze
spaniem, szybkie bicie serca, wyniki mam w normie otoo niektore z nich: ATNY-
TG <20.0 (ponizej40 IU/ml ,ANTY-TPO 13 (norma ponizej
35IU/ml) ,testtosetron2,52 (3.0-10.6ng/ml) ,fT4 13.88pmol/l (norma 9.0-24.0
pmol/l) , TSH 0.856mIU/I (norma 0.35-5.5mIU/I) ,PROLAKTYNA 210.65 uIU/ml (45-
375) , PROGESTERON 2.57 nmol/l (0.9-3.9) , MORFOLOGIA KRWI: LEUKOCYTY
6.72,ERYTROCYTY 4.84, HEMOGLOBINA 14.8 , HEMATOKRYT 41.2 ,MCV85, MCH 30, MCHC
35,RDW 12,HDW 2,45,PLYTKI KRWI 157, MPV 10, NEUROCYTY 3.03, LIMFOCYTY 2,75 ,
MONOCYTY 0,48, EOZONOCYTY 0,19 ,BAZOCYTY 0.05 , LUC 0.21 ,%NEUROCYTOW 45, %
LIMFOCYTOW 40, % MONOCYTOW 7.2 , % BAZOCYTOW 0.8, % LUC 3.1, CHCM 34 ,OB
2 ,znowu TSH 2.173 mlU/l , ASO 10 IU/ml, CRP 0.12 mg/l ,TSH 1.357
mlU/I MOCZ: GLUKOZA ,BILIBURINA,CIAAL
KETONOWE,ERYTROCYTY,BIALKO,AZOTANY,LEUKOCYTY-negatywny , CIEZAR WLASCIWY
1.010, PH 6.5 ,UROBILIGEN 0.2 E.U./dL ,GLUKOZA W OSOCZU 104 na czczo ,
SUROWICA: BILIRUBINA 0.9 , ALAT 22 , AspAT 22 , GGTP 14 , AMYLAZA 77 ,
ponadto nieznacznie obnizone FSH i LH ,ESTRADIOL W NORMIE , EKG, USG JAMY
BRZUSZNEJ, ECHO SERCA, RTG KLATKI, GASTROSKOPIA, SPIROPMETRIA, POSIEW
NESIENIAI MOCZU WSZYSTK TO OK,od 6 lat mam wciaz temp 37-37,5 i jest mi wciaz
goraco nawet jak nic nie jem? skad sie bierze to cieplo? wszystkie badania
mam ok i jestem niby zdrowy, lekarze sa bezradni, czy zaczac leczyc w ciemno
nadczynnosc tarczycy bo niby wtedy spadnie temp oprocz kontaktu plciwoego, bo
ja mimo ze jestem prawiczkeim dbam o chigiene to od 4 lat cierpie na
przewlekle zapalenie prostaty, co chwile mam tam inne bakteri e, raz e.coli,
raz enterecocus fealis albo morganella morgani, jeszcze indziej citrobacter
sp , skad one sie tam biora? usg przed odbyt prosaty wykazalo ze mam 2 blizny
na prostacie, nie wiem skad, moja teoria jest taka ze jakas te bakterie
podczas wydalania kalu przechodz aprzez scianki odbytu do prostaty i ja
zakazaja co chwile na nowo, , jak temu zaradzic? bo lekarz nie wie, czy ta
moja teoria jest sluszna?ciala?cieprie tez na przewlekle zkazenia prostaty
otoz od zawsze mialem ten problem al coraz bardziej sie nasila, otoz ,
niewazne co bym zjadl , jaka diete stosowal,il ewody pil i jadl soli, to
zawsze mam obrzeki, zatrzymuje wode pod skora i przez to jest mi goraco i mam
such askore, zobaczcie jaki paradkos niby zatrzymuje wode a skore mam sucha
luszczaca. czemu? zrobilem badania na nerki i serce i wszystko ok, jakie moga
byc inne przyczyny zatrzymywania ?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,342,27344886,27344886,DZIWNA_CHOROBA_.html


Temat: DZIWNA CHOROBA=
DZIWNA CHOROBA=
ja wlasciewie nie wiem co mam bo objawy mam jak przy niedoczynnosci: niemoge
schudnac mimo niskokalorycztej bogatobialkowej diety ok 1500 kcal dziennie i
do tego 3 godziny dzienni eaerobik i 3 razy w tygodniu silownia, mam celuliti
sn atylku, jestem spuchniety woda, mam sucha luszcaca sie skore zatkane pory
al eteraz objawy nadczynnosci:od 5 lat stan podgoraczkowy ok 37,5 ,
pobudzenie nerwowosc, pocenie sie , ciepla skora, niepokoj, klopoty ze
spaniem, szybkie bicie serca, wyniki mam w normie otoo niektore z nich: ATNY-
TG <20.0 (ponizej40 IU/ml ,ANTY-TPO 13 (norma ponizej
35IU/ml) ,testtosetron2,52 (3.0-10.6ng/ml) ,fT4 13.88pmol/l (norma 9.0-24.0
pmol/l) , TSH 0.856mIU/I (norma 0.35-5.5mIU/I) ,PROLAKTYNA 210.65 uIU/ml (45-
375) , PROGESTERON 2.57 nmol/l (0.9-3.9) , MORFOLOGIA KRWI: LEUKOCYTY
6.72,ERYTROCYTY 4.84, HEMOGLOBINA 14.8 , HEMATOKRYT 41.2 ,MCV85, MCH 30, MCHC
35,RDW 12,HDW 2,45,PLYTKI KRWI 157, MPV 10, NEUROCYTY 3.03, LIMFOCYTY 2,75 ,
MONOCYTY 0,48, EOZONOCYTY 0,19 ,BAZOCYTY 0.05 , LUC 0.21 ,%NEUROCYTOW 45, %
LIMFOCYTOW 40, % MONOCYTOW 7.2 , % BAZOCYTOW 0.8, % LUC 3.1, CHCM 34 ,OB
2 ,znowu TSH 2.173 mlU/l , ASO 10 IU/ml, CRP 0.12 mg/l ,TSH 1.357
mlU/I MOCZ: GLUKOZA ,BILIBURINA,CIAAL
KETONOWE,ERYTROCYTY,BIALKO,AZOTANY,LEUKOCYTY-negatywny , CIEZAR WLASCIWY
1.010, PH 6.5 ,UROBILIGEN 0.2 E.U./dL ,GLUKOZA W OSOCZU 104 na czczo ,
SUROWICA: BILIRUBINA 0.9 , ALAT 22 , AspAT 22 , GGTP 14 , AMYLAZA 77 ,
ponadto nieznacznie obnizone FSH i LH ,ESTRADIOL W NORMIE , EKG, USG JAMY
BRZUSZNEJ, ECHO SERCA, RTG KLATKI, GASTROSKOPIA, SPIROPMETRIA, POSIEW
NESIENIAI MOCZU WSZYSTK TO OK,od 6 lat mam wciaz temp 37-37,5 i jest mi wciaz
goraco nawet jak nic nie jem? skad sie bierze to cieplo? wszystkie badania
mam ok i jestem niby zdrowy, lekarze sa bezradni, czy zaczac leczyc w ciemno
nadczynnosc tarczycy bo niby wtedy spadnie temp oprocz kontaktu plciwoego, bo
ja mimo ze jestem prawiczkeim dbam o chigiene to od 4 lat cierpie na
przewlekle zapalenie prostaty, co chwile mam tam inne bakteri e, raz e.coli,
raz enterecocus fealis albo morganella morgani, jeszcze indziej citrobacter
sp , skad one sie tam biora? usg przed odbyt prosaty wykazalo ze mam 2 blizny
na prostacie, nie wiem skad, moja teoria jest taka ze jakas te bakterie
podczas wydalania kalu przechodz aprzez scianki odbytu do prostaty i ja
zakazaja co chwile na nowo, , jak temu zaradzic? bo lekarz nie wie, czy ta
moja teoria jest sluszna?ciala?cieprie tez na przewlekle zkazenia prostaty
otoz od zawsze mialem ten problem al coraz bardziej sie nasila, otoz ,
niewazne co bym zjadl , jaka diete stosowal,il ewody pil i jadl soli, to
zawsze mam obrzeki, zatrzymuje wode pod skora i przez to jest mi goraco i mam
such askore, zobaczcie jaki paradkos niby zatrzymuje wode a skore mam sucha
luszczaca. czemu? zrobilem badania na nerki i serce i wszystko ok, jakie moga
byc inne przyczyny zatrzymywania ?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,27344590,27344590,DZIWNA_CHOROBA_.html