Jarek Memories

Temat: Ogródek Basi
Basiu wklejam tu u Ciebie to co wiem ...
nie znoszę chorób grzybowych roślin ...


Radykalnie przerwać chorob y grzybowe można przy użyciu
- Score 250 EC
- Topsin M 500 SC

Zapobiegać można stosując np.:

-wyciąg ze skrzypu polnego.
1 kg świeżego ziela skrzypu polnego lub 250 g suszu z np.apteki
moczyć w 10 litrach wody przez 24 godziny.
Po tym czasie całość zagotować i trzymać przez pół godziny na wolnym ogniu.
Po wystudzeniu stosować w rozcieńczeniu wodnym l :5 do oprysku roślin przeciw chorobom grzybowym.
Opryski powtarzać co dwa tygodnie.

-chude mleko
mleko rozcieńczyć wodą w stosunku 1:2,
opryskiwać kilkakrotnie całe rośliny przeciw chorobom grzybowym i
pomidory przeciw chorobom wirusowym


Napisz proszę co kupiłaś i co zrobiłaś?

Acha ...jeszcze jedno ...oprócz oprysku wg zaleceń producenta,zakażone rośliny podlewa się wokół takim samym preparatem ale dwukrotnie silniejszym niż sporządza się do oprysku.
Zabieg należy bezwzględnie powtórzyć za 7-10 dni stosując inny,
ponieważ patogeny uodporniają się ale o tym juz wiesz.
Jeśli roślina jest mocno zaatakowana nie wahaj się przed jej radykalnym podcięciem.
Zrobiłam tak wiele razy już i owszem czekałam by znowu urosła ale zapewne jej to również pomogło pozbierać się.
Próbuj wszystkiego co możliwe Basiu
Źródło: gardenforum.vot.pl/viewtopic.php?t=317



Temat: Ciekawostka dot. sadzenia pomidorow
Uczciwie powiem - nie wiem
Z różnych przekazów oraz z buszowania po internecie, doczytałam,że namoczony chleb /dwie garście pod krzaczek/powoduje szybszy wzrost pomidorów, odporność na choroby i zwiększenie plonu. Wiem,że to brzmi jak bajka, ale skoro babcie nasze tak robiły, to czemu nie spróbować i sprawdzić.
Źródło: gardenforum.vot.pl/viewtopic.php?t=597


Temat: więdną liście
Witaj.
Tu na forum jest wielu znakomitych ogrodników i doświadczonych działkowców. Dlatego z pewnością ktoś doradzi Ci co dolega pomidorom i jak im pomóc. Ze swej strony mogę tylko polecić moją stronę (www.ogrody.w.szu.pl), gdzie w dziale porady opisałem kilkanaście odmian chorób pomidora oraz środki którymi je zwalczać. Pozdrawiam - Jurek.
Źródło: dzialkowcy.info/phpBB2/viewtopic.php?t=841


Temat: Pomidory
Zawsze w folii obrywałem liście pomidorów , bo było tego dużo.Ale sąsaid mi poradził, obrywa w połowie liście i tak rosną pomidory z liściami po 15 cm np.
A pomidory puszczone w jeden pęd rosną w górę bo resztę pędów usuwam stale w rogach gałęzi przy pniu to pomidory rosną w górę. Pną się po sznurkach.teraz ze względu na chorobę mam duże zaległości.
Źródło: dzialkowcy.info/phpBB2/viewtopic.php?t=36


Temat: Skąd się biorą...?



Erazmie czym chemicznym opryskujesz na początku uprawy pomidorów, jeszcze bez owoców? Czy to jest konieczne? Ja chyba będę zmuszona też zrobić opryski w szklarence z pomidorami, bo niedaleko będę miała ziemniaki i w zeszłym roku pomidory mi chorowały.

Pozdrawiam

Bezpośrednio po posadzeniu sadzonek pomidorów i papryki do tunelu opryskuję je (tego samego dnia) Miedzianem 50 WP. Opryskuję liście po obydwu stronach. Dotyczy to też pomidorów sadzonych w gruncie. Od chwili ukazania się pierwszych zawiązek owoców w razie potrzeby oprysk tylko mlekiem (raz w tygodniu).
Skąd się dowiedzieć kiedy jest zagrożenie pomidorów chorobami grzybowymi. Zalecam zapisanie sobie tej strony http://www.piorin.gov.pl/sygn/start.php
W razie trudności w odszukiwaniu udzielę instruktarzu. Np. http://www.piorin.gov.pl/....php?kod=LOLWLO na tej stronie będzie podane zagrożenie chorobami pomidorów - kiedy i jakimi środkami opryskiwać. Każdy musi znaleźć swój powiat lub ten w pobliżu gdzie są wyszczególnione zagrożenia pomidorów
Źródło: forum.poradnikogrodniczy.pl/viewtopic.php?t=24


Temat: wokół domu - nasze otoczenie, ogród, balkon
No i zakupiłam wczoraj sadzonki pomidorów koktajlowych w Lidlu po 0,99zł Wzięłam 6 szt. i chciałam jeszcze wziąć balconette czy jakoś tak, ale były ostatnie i połamane tylko. Tylko dziś mam problem, rozkłada mnie jakaś choroba, nie będę miała samochodu do wieczora, za oknem leje i zimno, do sklepu ogrodniczego spory kawał drogi, a ja nie mam ziemi Mam nadzieję, że wytrzymają do poniedziałku jeszcze w tych doniczkach, w których je kupiłam. I nie wiem czy wystawiać na balkon czy nie Może deszcz by je właśnie dobrze podlał??
Nita doradź
Źródło: montignac.webd.pl/viewtopic.php?t=186


Temat: Dieta strukturalna

Kaszę zmodyfikowałam nieco, bo bałam się, że będzie zbyt sucha
Nie jest sucha, jest przepyszna. Ale z pieczarkami też brzmi dobrze.

Ja po kolejnym tygodniu znów zostawiłam 1 kg za sobą. W sumie to już 5 kg na minusie. Jest pięknie.

Tyle, że w tym tygodniu trochę winna jest temu choroba - po prostu przy gorączce 39 st nie mam siły gotować. Dziś jemy spagetti.
Makaron razowy, mięso mielone z indyka, pomidory - wszystko strukturalne.
Źródło: suczyniec.pl/viewtopic.php?t=14311


Temat: Papryka w tunelu
Mam w tunelu foliowym pomidory i paprykę. Ostatnio liście przy trzech paprykach zaczęły „więdnąć” – tak reagują rośliny jak mają za sucho. Inne papryki nie mają takich objawów.
Nie mam na papryce oznak choroby grzybowej ani robactwa.
Jaka jest tego przyczyna?
Źródło: betaforum.muratordom.pl/showthread.php?t=40956


Temat: bogunia78 - etap II :)

  ja od jutra zwiększam limit do 1500kcal, więc mogę sobie w weekend na więcej pozwolić... ;)
dziś:
8:30 - płatki z mlekiem i cynamonem, 2/3 gruszki, kromka chleba z kremem jogurtowym i pomidorem, herbata rooibos = 400kcal
9:20-10:20 - 1h spaceru
11:00 - 1/2 grejpfruta, kromka z pasztetem i pomidorem, jogurt odtłuszczony = 250kcal
13:00 - kromka chleba, sałatka z gotowanego kalafiora i brokuła+pomidor+sos jogurtowo-czosnkowy, udko z kurczaka bez skóry, herbata zielona = 400kcal
14:30-15:30 - 20 min hula, 6W-d33, 2 min hula,
16:15 - kawa z cynamonem, 1/2 batonika muesli, jogurt odtłuszczony = 110 kcal
18:00 - kromka chleba z kremem jogurtowym, 10g szynki gotowanej, pomidor,
4 klopskiki kalafiorowo-jajeczne, herbata rooibos = 260kcal

p.s. niestety choroba mnie zbiera... z córką też zdrowotne problemy :( czasu na forum nie ma...
Źródło: dieta.pl/grupy_wsparcia/showthread.php?t=217


Temat: Pomidory
a może ktoś ma doświadczenie co do zastosowania podłoża po pieczarkach pod pomidory,mam możliwość darmowego podłoża ale mam obawy co do zastosowania go pod pomidory,obawiam się o choroby grzybowe,ale mogę się mylić .
w necie są różne wypowiedzi na ten temat.
Źródło: dzialkowcy.info/phpBB2/viewtopic.php?t=36


Temat: Ogórki
Romualdzie!
Polecam Tobie i innym oprysk ogórków i pomidorów mlekiem. Skutecznie zabezpiecza przed chorobami grzybowymi.
Źródło: dzialkowcy.info/phpBB2/viewtopic.php?t=726


Temat: wątpliwości dotyczące żywienia
Obserwuję tę dy.skusję od pewnego czasu i powiem szczerze,że wypowiedzi niektorych forumowiczów mnie zadziwiają....O BARFIE sama dowiedziałam się z tematu na molosach.Nigdy o nim wcześniej nie słyszałam,ale zainteresował mnie bardzo.I chociaż sama karmie moje psy suchą karmą to nie wykluczam kiedyś w przyszłości przejść na Barfa.A to co mnie zaskoczyło w wypowiedzi niektórych tu obecnych to kompletne odrzucanie naturalnego jedzenia!Ludzie!powtorze to co wcześniej było już powiedziane: czy uważacie,że 50 lat temu ktoś słyszał o sztucznej karmie??a jak powszechnie wiadomo molosy chodzą po tej ziemii troche dłużej niż te 50 lat! Psy były zdrowe i żyły.Ktoś zaraz powie,że żyły o ileś lat krucej niż nasze psiaki na karmie.Oczywiście pewnie i tak było ale z drugiej strony kiedys rzuciło się psu kawał mięcha i szło sie w drugą strone.Kto się kiedyś przejmował bilansowaniem składników w naturalnym jedzeniu?Jak psu brakowało to poszedl i znalazł w śmieciach tych składników na,które miał akurat zapotrzebowanie(moj pies robi to do tej pory;-))Barfowcy podchodzą do tego troche poważniej niż nasi przodkowie.A to co my jemy to już jest w ogóle tragedia!warzywa przetwarzane genetycznie,kurczaki faszerowane hormonami!!słyszałam historie kiedy kilkuletnim dzieciom wyrastaly piersi bo kurczaki,które jadły tak były tym nafaszerowane!!!Włos jeży sie na głowie.Z powodu wszechobecnej chemii w naszym środowisku i jedzeniu niedługo w ogóle nie bedziemy w stanie jeść nic naturalnego bo nasze organizmy przestaną je tolerowac.Popatrzcie sie na wszechobecne alergie!Czy wg Was to normalne,że nasze organizmy bronią sie przed pyłkami drzew lub traw??Bronią się przed naturalnymi rzeczami.Alergie pokarmowe?niedługo to będzie normą!Natura jest tak doskonała,że nasze "ulepszanie" to kolejna ludzka brednia.Modyfikowane jedzenie...czy ktoś z Was kiedyś jadł takie pomidory?Spróbujcie i powiedzcie czy jest sens?bo ja wolę zjeść zielonkawego pomidora,który mimo wszystko ma smak,a nie plastikowa okragła piłeczke o idealnie czerwonym kolorze.Zastanówmy sie też czy kiedyś hodowanie własnego"jedzenia" rzeczywiście nie bedzie po prostu koniecznością:niezadowol:Nie twierdze,że Wszyscy nagle powinni rzucic wszystko i zacząc jeść ekologicznie ale ludzka historia pokazała nam przez ostatnie dziesięciolecia,że nie zawsze co przez nas stworzone jest dobre.Głupi przykład choroby wściekłych krów!Każdy żyje jak chce i jak uważa za słuszne ale mówienie i odrzucanie natury nie doprowadziło ani nigdy nie doprowadzi do niczego dobrego...ot i moje zdanie na ten tematusmiech
Źródło: forum.molosy.pl/showthread.php?t=4144


Temat: Zdrowe soki
Oczyszczają organizm, pomagając usunąć z niego toksyny i zbędne produkty przemiany materii. Pomagają walczyć z wieloma dolegliwościami, ale nie wszystkie w jednakowy sposób.
**
winogrona i ananasy zawierają kwas winowy, który powstrzymuje rozwój szkodliwych bakterii.
**
Jabłka, morele, cytryny i śliwki są bogate w kwas jabłkowy, który pomaga oczyścić wątrobę i nerki.
**
Papaja zawiera papainę, a ananas bromelinę - enzymy ułatwiające trawienie i zachowanie szczupłej sylwetki.
**
Soki zawierają też przeciwutleniacze. Po spożyciu soku np. ze szpinaku ich poziom we krwi jest przez 2,5 godziny wyższy o ponad 15%.

Kwasy owocowe z truskawek, winogron i jabłek neutralizują rakotwórcze substancje w wysoko przetworzonej żywności.

Bioflawonoidy z prawie wszystkich owoców obniżają ryzyko wielu nowotworów i ułatwiają przyswajanie witaminy C.

Likopen - czerwony barwnik pomidorów, arbuzów i truskawek - obniża ryzyko raka prostaty i chorób serca.

W Na rynku jest coraz więcej soków. Nie są one konserwowane chemicznie, ale w procesie pasteryzacji i tak tracą wiele cennych właściwości. Niestety, przy produkcji soków na skalę przemysłową proces ten jest konieczny. Niepasteryzowane, trzeba wypić w dniu ich produkcji. Dlatego najlepsze są te zrobione w domu.*************
Można je zrobić z większości owoców i warzyw, także tych, które rzadko jadamy na surowo - buraczków czy selera.

Duża ilość oczyszczających organizm soków może z początku wywoływać bóle głowy, wypryski, zaczerwienienia skóry. Bogate w błonnik, a nie rozcieńczone soki z zielonolistnych warzyw mogą wręcz powodować wzdęcia i niestrawność. Dlatego najlepiej pić je po wymieszaniu z wodą lub innymi sokami. A już na pewno tylko w tej postaci podawać je dzieciom.

Najzdrowsze zestawienia..

Jabłka, zawierające mnóstwo przeciwutleniaczy, zmiksuj z marchewką, pomarańczami, ananasem lub imbirem. Taki sok pomaga walczyć z infekcją, oczyszcza organizm, dodaje energii, wygładza skórę i łagodzi stany zapalne, np. w reumatyzmie.

Pomarańcze, bogate w witaminę C, ale też inne przeciwutleniacze, zestawiaj z cytryną, limonką, marchewką lub bananami. Sok z nich pobudza pracę serca, krążenie krwi i pracę układu pokarmowego. Działa też lekko przeczyszczająco.

Buraczki, zawierające mnóstwo żelaza i innych minerałów, możesz zmiksować ze szpinakiem, selerem lub ogórkiem. Doskonale wpływają na pracę wątroby i nerek, oczyszczają krew i dodają energii.

Pomidory, bogate źródło kwasu foliowego, witaminy C, beta - karotenu, wapnia, magnezu, sodu i innych minerałów, możesz zestawić z selerem. Sok z nich wzmacnia system odpornościowy i zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie.

Szpinak zmiksuj z buraczkami, kabaczkiem, jabłkami albo awokado. Nie pij tego soku zbyt dużo jednorazowo. Najzdrowszy jest wymieszany z niegazowaną wodą mineralną. Pomaga on zwalczyć raka, wrzody, anemię, artretyzm i pokonać zmęczenie. Wzmacnia kości i zęby, reguluje ciśnienie krwi, działa przeczyszczająco.

Czarne jagody, bogate w witaminę C i minerały, zmiksuj z soczystymi jabłkami albo arbuzem. Taki sok wzmacnia i oczyszcza organizm, poprawia odporność.

Koper włoski - sok z niego zawsze mieszaj z sokiem z ogórków albo miksuj bulwy z jabłkami i marchewką. Taki zestaw doskonale łagodzi mdłości, bóle miesiączkowe, oczyszcza skórę i krew.

Bardzo lubięsoki iswój dzień zaczynam od szklanki soku pamaranczowego lub z czarnej porzeczki... a WY?
Źródło: erodzina.pl/viewtopic.php?t=2695